Geplaatst op

Wat mag jij loslaten?

Herfst, het seizoen om los te laten. De natuur kleurt zich met warme herfst kleuren.  De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de regen valt. De natuur maakt zich klaar voor de winter. De bladeren vallen van de bomen en worden meegevoerd door de wind. Het is tijd om los te laten.

De herfst betekent vaak letterlijk meer naar binnen gaan, gordijnen dicht en kaarsjes aan. Een mooi moment om even stil te staan bij de afgelopen maanden.

Loslaten betekent niet langer vasthouden

Loslaten klinkt zo kinderlijk eenvoudig en is tegelijkertijd zo verschrikkelijk lastig. Loslaten betekent niet langer vasthouden. Woorden die hierbij horen zijn afscheid nemen maar ook verantwoordelijkheden daar leggen waar ze horen.

Soms mag je zaken achter je laten. Vooral wanneer deze tijd, geluk en energie vragen.

Als je loslaat, heb je twee handen vrij om de toekomst te grijpen

 

Loslaten werkt bevrijdend, het ruimt op, heeft rust en hierdoor ontstaat ruimte voor nieuwe dingen. Waar wil jij ruimte voor maken?

Loslaten van je kind begint al bij de bevalling

Als moeder begint het proces van loslaten al bij de bevalling van je kind. Zodra je kind geboren wordt word meteen de navelstreng doorgeknipt. Nog voordat je je kind goed en wel in je armen kunt sluiten is hiermee het proces van loslaten al gestart. Opvoeden is je kind stukje bij beetje loslaten en het de ruimte geven voor zelfstandigheid.

Het tegenovergestelde van loslaten is vasthouden. Je houdt vast wat je lief is en wie je lief is. Hierdoor is loslaten soms zo moeilijk, omdat het je raakt in je hart.

Iedere leeftijdsfase vraagt om een beetje meer loslaten. Je hebt vertrouwen nodig in je kind om te durven loslaten.

Om iets goed te kunnen leren zal je kind willen ervaren en doen en daar heeft hij ruimte voor nodig.  Door je kind stukje bij beetje los te laten, geef je het deze ruimte en bouwt het zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel op.

Wanneer je je kinderen veel dingen uit handen neemt, leren ze niet zelf om te gaan met situaties en krijgen ze niet de kans vertrouwen in hun eigen kunnen op te bouwen.

Ga eens bij jezelf na wat je voor je kind doet wat hij eigenlijk al prima zelf kan. Of wat je kind erg graag wilt maar nog niet mag? Wellicht is het hier toch al wel tijd voor en mag je als moeder loslaten.

Loslaten betekent laten gaan

Loslaten is veel meer dan je kinderen eigen verantwoordelijkheid geven. Loslaten betekent dat jij zaken die jou niet langer dienen, laat gaan. Hierdoor ontstaat er vrijheid om beslissingen te maken. Vrijheid om opnieuw te kiezen.

Letting Go

Om los te laten is liefde nodig.

Loslaten betekent niet dat ’t me niet meer uitmaakt.

Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen.

Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer.

Het is het besef dat ik de ander ruimte geef.

Loslaten is niet het onmogelijk maken,

maar het toestaan om te leren van menselijke consequenties.

Loslaten is machteloosheid toegeven,

hetgeen betekent dat ik het resultaat niet in handen heb.

Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven,

je kunt alleen jezelf veranderen.

Loslaten is niet zorgen voor,

maar geven om.

Loslaten is niet oordelen,

maar de ander toestaan mens te zijn.

Loslaten is niet in het middelpunt staan en alles beheersen,

maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen.

Loslaten is niet anderen tegen zichzelf beschermen,

het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten is niet ontkennen,

maar accepteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten,

maar elke dag nemen zoals het komt en er mezelf gelukkig mee prijzen.

Loslaten is niet anderen bekritiseren of reguleren,

maar te worden wat ik droom te kunnen zijn.

Loslaten is niet spijt hebben van het verleden,

maar groeien en leven voor de toekomst.

Loslaten is minder vrezen,

en meer beminnen.

Nelson Mandela

Model om los te laten

Soms weten we zelf nog niet wat we los zouden mogen laten. We zijn erg druk en zitten middenin de situatie. Hierdoor kunnen we het niet altijd goed overzien. Wat dan helpt is even afstand nemen. Onderstaand model kan je helpen om dat wat je nu bezighoudt in het juiste perspectief te plaatsen, om los te laten.

Doen:

Als je invloed hebt en verantwoordelijk bent houd dit dan vast. Stop hier je energie in op een manier die voor jouw fijn werkt.

Grenzen aangeven:

Als je wel verantwoordelijk bent maar geen invloed kunt uitoefenen geef dan heel goed je grenzen aan. Want wanneer je geen invloed hebt, kunt je ook niet verantwoordelijk zijn. Je kunt namelijk de juiste acties niet uitzetten die bij je verantwoordelijkheid horen.

Delegeren

Heb je wel invloed maar ben je niet verantwoordelijk? Laat dit dat los. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen shit. Laat je kinderen hun eigen kamer opruimen, hun eigen huiswerk maken en hun eigen tas inpakken.

Elimineren

Zaken waar je niet verantwoordelijk voor bent en waar je geen invloed op zijn verspilde energie en moeite. Denk hierbij aan eens aan je leeftijd, hetgeen er in de wereld gebeurt en de overheidsmaatregelen waar je toch niets (meer) aan kunt wijzigen

Hiervan kennis nemen is voldoende. Het heeft geen zin om je er druk om te maken.

Loslaten is achterom kijken zonder spijt,

Vooruit kijken zonder verwachtingen,

En het leven ervaren zoals het nu is.

 

Waar heb je geen invloed op, dient je niet meer, waar krijg je geen energie meer van? Wat mag jij dit jaar loslaten?

Wil je samen aan de slag om te bekijken at je mag loslaten zodat er ruimte komt voor de echt belangrijke zaken in je leven dan is het VIP coachingstraject RelaxMAM wellicht iets voor jou. Kijk dan vooral even op mijn website >>>