Geplaatst op

Leren luisteren naar je emoties in 3 stappen

luisteren naar je emoties | Grandeza Aroma

Als moeder heb je dagelijks te maken met emoties. Emoties van je kinderen en de emoties van jezelf. Die emoties kunnen soms best intens zijn. Het is als moeder niet altijd makkelijk om daar mee om te gaan. Met deze 3 stappen leer jij te luisteren naar je emoties.

Is jouw kind weleens volledig over de rooie? Komt alles wat je als moeder zegt dan totaal niet binnen? Wat je ook probeert, hoe je ook je best doet, het komt niet aan. Als je geluk hebt gaat hij even naar buiten om af te koelen. Vaak loopt het anders en wordt er met deuren gegooid,  wellicht vliegt er zelfs wel speelgoed door de kamer of wordt er zelfs gevloekt of gescholden. Wat doet dat met jou als moeder? Blijf jij dan rustig, kalm en beheerst? En als dat lukt, is dat dan echt zo of alleen van buiten?

Waarom luisteren naar je emoties belangrijk is

Emoties komen en gaan. Zowel bij jou als bij je kinderen. Nu voel je dit en straks voel je weer iets anders. Emoties komen vaak onverwacht en ze kunnen je uit balans brengen en overspoelen. Elke emotie start klein, vraagt  jou om te luisteren. Doe je dit niet, dan wordt de emotie groter en kun je doorslaan. Emoties geven je leven kleur en glans. Als je leert luisteren naar je emoties en ze volledig accepteert, komen ze in balans en wordt je leven nog zoveel rijker.

We vinden het als volwassenen vaak al lastig om met emoties om te gaan, stel je eens voor hoe dat bij jouw kinderen is.  Jouw kinderen hebben dat allemaal nog te leren. Wist je dat het brein van je kind pas volledig gerijpt is halverwege de twintig? Omdat het bovenbrein nog niet af is kan het niet altijd volledig functioneren. De emotieregulatie functioneert simpelweg nog niet optimaal. Het is belangrijk dat je je als moeder hier bewust van bent.

4 b’s: boos, bedroefd, bang en blij

Emoties maken ons attent op onze behoeften. Iedere emotie mag er zijn en heeft zijn eigen functie.

Er zijn vier basisemoties, ook wel de primaire emoties genoemd. Het gaat om de 4 b’s: boos, bedroefd, bang en blij.  ‘Boos’ en ‘bedroefd’ gaan over het verleden, ‘blij’ bevindt zich in het nu en ‘bang’ gaat over de toekomst.

Naast de vier primaire emoties kennen we ook secundaire emoties.  Pas als we gaan nadenken over een primaire emotie ontstaat een secundaire emotie.  Dit zijn gevoelens met een ingewikkelder proces. Deze emoties zijn te vinden in een ‘nieuwer’ deel van de hersenen.

1. Boos

Aan de ene kant zorgt boosheid ervoor dat jij jouw grenzen voelt en  ‘nee’ zegt. Aan de andere kant kun je met boosheid jezelf in de wereld zetten, jouw ‘ja’ te leven. Boosheid is levenskracht.

Juist als boosheid er niet mag zijn wordt deze ineffectief. De boosheid kan zich dan omzetten in woede, agressief of (zelf)destructief gedrag en gaat op den duur vastzitten in jouw lichaam.

Secundaire emoties die horen bij de primaire emotie boosheid:

Woede: furie, verontwaardiging, wrok, toorn, wrevel, verbolgenheid, ergernis, bitterheid, irritatie en vijandigheid.

Walging: minachting, ontzetting, verachting, misprijzen, verafschuwing, aversie, afkeer en weerzin.

2. Bedroefd of verdrietig

Bedroefdheid laat je de teleurstellingen in het leven voelen. Het laat je huilen, rouwen en liefde voelen. Tranen stromen om je cellen schoon te maken. Het bevordert de steun en intimiteit met anderen.

Secundaire emoties die horen bij de primaire emotie verdriet:  smart, rouw, vreugdeloosheid, zwaarmoedigheid, melancholie, zelfmedelijden, eenzaamheid, bedroefdheid en wanhoop.

3. Bang of angstig

Bang zijn is een waarschuwingssignaal dat je op moet letten. Het maakt je alert. Daar waar de angst is, is avontuur. Jouw onzekerheid vertelt je dat je aan de grens van je comfortzone zit. Het laat je groeien en ook verstandig met risico’s omgaan.

Als je angst effectief benut denk je extra goed na, wordt je waarnemingsvermogen scherper, neemt je gevoeligheid toe en groeit je lichamelijke vermogen gigantisch.

Secundaire emoties die horen bij de primaire emotie angst: bezorgdheid, ongerustheid, nervositeit, zorg, wantrouwen, zenuwachtigheid en schrik.

Secundaire emoties die horen bij de primaire schaamte herken je aan: schuldgevoel, verlegenheid, teleurstelling, wroeging, vernedering, spijt, gene en berouw.

4. Blij

Blijheid is de richtingaanwijzer vanuit je hart. Blijdschap zorgt ervoor dat je oplaadt. Hierdoor ben je beter in staat toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Blijdschap heeft een grote genezende kracht.

Secundaire emoties die horen bij de primaire emotie liefde: acceptatie, vriendelijkheid, vertrouwen, aardigheid, toewijding en verliefdheid.

Secundaire emoties die horen bij de primaire emotie vreugde: geluk, plezier, opluchting, tevredenheid, vervoering, verrukking, geamuseerdheid, trots, sensueel genot, extase, voldoening en beloning.

Secundaire emoties die horen bij de primaire emotie verrassing/verbazing: verbijstering en verwondering.

Leren luisteren naar je emoties in 3 stappen

Een emotie wil gevoeld worden. Een emotie is een bewust signaal van het lichaam. Dit signaal stopt pas wanneer er aandacht aan besteedt wordt. Wil je effectief om kunnen gaan met je emoties? Neem ze dan serieus en luister naar de boodschap. Je kunt hiervoor de onderstaande stappen volgen:

Stap 1.: Maak je los van je emotie en bepaal zelf wat je ermee wilt en kunt. Je ‘bent’ niet je emotie, je ervaart je emotie. De keuze hoe je hierop reageert, is aan jou.

Stap 2.: Luister naar wat de emotie je wil vertellen. Door te luisteren geef je aandacht aan het signaal én kom je achter je behoefte.

Stap 3.: Neem actie om je behoefte te vervullen. Als je behoefte is ingevuld, is de emotie niet meer nodig.

Zelf kun je op het moment dat een emotie opkomt, onderzoeken wat dit nu is en waar hij vandaan komt.

Bij je kinderen kun je dat beter niet doen. Laat je kind eerst weer rustig worden. Kijk wat hij op dat moment nodig heeft. Vat zijn emoties vooral niet persoonlijk op en geef hem alle ruimte. Ga daarna met je kind in gesprek. Benoem de emotie en onderzoek samen wat de oorzaak van de emotie is en wat zou kunnen helpen.

Ik nodig je uit om te leven, te voelen en de rijkdom van jouw emoties te onderzoeken, hun signalen te lezen en ze te beleven.

 

Zonder Yin geen Yang

Zonder dag geen nacht

Zonder regen geen zonneschijn

Het hoort allemaal bij het leven

Luisteren naar je emoties met coaching

Als moeder luisteren naar je emoties, deze volledig omarmen en accepteren kan best lastig zijn. Kom je er niet helemaal uit of doe je het graag samen? Neem dan contact met me op voor een coaching. Graag ga ik met jou aan de slag.