Geplaatst op

Kerststress vermijden – 7 tips

kerststress vermijden

We hebben allemaal van te voren een ideaal plaatje van kerst voor ogen. De tijd van kerst hoort leuk te zijn en je wilt het graag doen zoals het hoort. Je wilt dat het gezellig is, vrolijke kinderen liefst netjes aangekleed, cadeaus, lekker eten, op bezoek bij je ouders en schoon ouders, een mooi versiert huis liefst met kerstboom en ga zo nog maar even door.

Verwachtingen

Dat zijn flink wat verwachtingen waardoor je ondanks dat alles  leuk hoort te zijn je behoorlijk in de kerststress kunt schieten. De sociale druk die de kerst met zich meebrengt ligt hoog, alles moet geweldig en gezellig zijn, het is immers maar een keer per jaar kerst! Het gewenste resultaat: kerststress vermijden!

Wat zijn nu de grootste stress veroorzakers?

 • Alle afspraken met kerst.
 • Last minute cadeaus en boodschappen doen.
 • Eten dat mislukt.
 • De vraag of alles wel goed gaat als iedereen samen is.
 • De verwachtingen waaraan je wilt voldoen.

Hoe kan het ook?

Tegenwoordig doen wij het anders en proberen wij om samen kerststress te vermijden.  We maken er een feest van samen zijn en reflectie van. Wat is er afgelopen jaar allemaal gebeurt, waar zijn we trots op en wat kan beter en wat we voor elkaar wensen. En we schrijven onze wensen voor elkaar op en geven die elkaar. Dat zijn de allermooiste cadeaus.

We doen vooral waar we zin in hebben en wat goed voelt.

Op kerstavond komen mijn broers en mijn moeder. Iedereen neemt iets lekkers mee (gekocht of zelf gemaakt) , de openhaard staat aan. We kijken een kerstfilm met iedereen die wil, gewoon op de bank in pyjama of trainingspak.

Eerste kerstdag

Ik hou er van om mooie kleren aan te doen met kerst, de kids niet. Die krijgen nu ieder jaar onder de boom een nieuw hip joggingpak. Die trekken ze dan wel aan, hebben ze toch iets nieuws aan in plaats van hun oude kloffie waarmee ze buiten in de boom zitten. Eerste kerstdag gaan we lunchen bij mama. We blijven dan totdat de kids er geen zin meer in hebben. Dat kan 1 uur zijn of 3 uur, we zien wel. Daarna even uitwaaien in de bossen, als we mazzel hebben in de sneeuw en anders met regenlaarzen aan in de modder stampen. Dikke pret. Lekker in bad, openhaard aan en een film of spelletje. Vooral niet te veel gedoe.

Tweede kerstdag

Tweede kerstdag gaan we naar mijn schoonouders. Zij willen graag dat we met zijn allen komen ontbijten en blijven tot na het diner. Nou ik kan je vertellen dat hebben we 1 keer gedaan en dat was met de kids geen succes. Totaal overprikkeld. Tegenwoordig komen wij net voor het avondeten en gaan we na het avondeten ook gewoon weer. En helaas mijn kids kunnen een 5 gangendiner aan tafel niet aan dus die zitten al snel in de woonkamer met een worstenbroodje en een bakje komkommer voor de TV. Soms zijn er wat scheve gezichten, daar trek ik me niks meer van aan. Dit werkt voor ons het beste.

Thuis staat de diffuser aan met Stress-Away, Orange en lemon of Christmas Spirit  voor een relaxte sfeer en voordat ik wegga gebruik ik de Frankincense olie zodat ik goed geaard ben en bij mezelf blijf no matter what.

Mijn tips om kerststress te vermijden:

 1. Doe je inkopen op tijd
 2. Maak het jezelf niet te moeilijk
 3. Plan je dagen niet te vol
 4. Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt
 5. Plan momenten in voor jezelf
 6. Ga zeker ook samen naar buiten
 7. Trek je niks aan van de mening van anderen

Weg met de kerststress