Geplaatst op

Jouw wereldbeeld is uniek

Jouw wereldbeeld is jouw wereldbeeld. Deze is uniek en echt alleen van jouw. Van alles wat er om ons heen gebeurt nemen we maar 1% bewust waar. Deze 1% die je bewust waarneemt wordt gekleurd door jouw ervaringen, normen en waarden. Hoe groot is de kans dat jij precies diezelfde 1% bewust binnenkrijgt als iemand anders die dan ook nog dezelfde ervaringen normen en waarden heeft? Juist nihil.

De kaart is niet het gebied

Dat betekend dus dat jouw waarheid anders is dan die van je kind. Het helpt als je luistert naar het verhaal van je kind en dit ook voor waar aanneemt. Het is namelijk zijn waarheid! Vanuit daar kun je samen verder kijken naar de mogelijkheden. Jouw waarheid is dus niet zijn waarheid, oftewel de kaart is niet het gebied.

 

 

 

Als je er een landkaart bij pakt dan zal deze een weergave van de werkelijkheid weergeven. Het geeft aan waar huizen en straten staan, waar het park en de speeltuintjes zijn, waar de kerk is en waar het winkelcentrum.  Maar je hebt hiermee nog geen idee van de werkelijkheid.

Kijk maar eens naar beide foto’s. Deze zijn beide een weergave van hetzelfde adres, echter je zult het met me eens zijn dat er weinig overeenkomsten zijn.

 

Jouw wereldbeeld is uniek

Als jouw kind thuis komt met een verhaal over wat er op school gebeurt is, dan is dat zijn verhaal over de werkelijkheid. Gekleurd met zijn emoties, ervaringen, normen en waarden. De juf zal een ander verhaal hebben. Dat het verhaal van de juf anders is als dat van je kind wil niet zeggen dat jouw kind de waarheid niet spreekt. Hij deelt simpelweg zijn kaart van het gebied met jou. Hetzelfde geldt voor de juf, ook zij deelt simpelweg haar kaart van het gebied vanuit haar perspectief bekeken.

Als jij een verhaal verteld aan je vriendin over jouw laatste vakantie zal dit verhaal anders zijn als het verhaal van je partner of je kinderen. En dat terwijl het allemaal over dezelfde vakantie gaat. Wie heeft er nou dan gelijk?

Iedereen en niemand! Jouw kijk op de wereld is uniek. En jouw verhaal is net zoveel waar als dat verhaal van je partner of net zoveel niet waar. Het is simpelweg jouw kijk op de werkelijkheid, niet meer dan dat.

Leuke oefening voor thuis

Laat deze tekening eens aan je partner en kinderen zien. Wie ziet er de oude vrouw? En wie de jonge dame?  Wie heeft er nu dan gelijk? De tekening is en blijft dezelfde tekening. Maakt het iets uit wie er gelijk heeft?

Vraag iedereen in je gezin eens om aan de laatste vakantie te denken. Vraag ze dan om 6 woorden op te schrijven die voor hun deze vakantie weergeven. Hoeveel woorden komen er overeen en hoeveel waren er verschillend?

Jouw wereldbeeld is uniek. Het is jouw verhaal, jouw weergave van de werkelijkheid.

 

 

Respect voor het wereldbeeld van de ander

Als je je beseft dat jouw wereldbeeld uniek is en respect hebt voor het wereldbeeld van de ander, geeft dit je enorm veel ruimte in je gesprek. Het zorgt er voor dat de ander zich gezien voelt en er ruimte is om naar oplossingen te zoeken.

En laat dat nu precies zijn waar je kind behoefte aan heeft. Een moeder die oprecht kan luisteren naar het verhaal van haar kind, zijn gevoelens erkent en hem de ruimte geeft op zelf oplossingen te zoeken.

Ruimte voor oplossingen

Oplossingen die niet vanuit jezelf komen hebben over het algemeen weinig tot geen draagvlak. Dat betekend dat als je kind met een vervelende situatie op school zit en jij direct met oplossingen komt, hij zich niet gezien zal voelen en daarnaast ook weinig met de door jou aangedragen oplossingen zal doen.

Wat dan wel? Je kunt je kind (of partner of collega) wel helpen een oplossing te vinden en je kunt er zelfs in sturen. Hoe dan. Om te beginnen dus luisteren naar het verhaal, dit voor waar aannemen en daarna vragen stellen.

Vragen die kunnen helpen om alternatieven te onderzoeken:

  • Wat zou je graag anders willen? Wat zou je kunnen doen? Wat is er nog meer mogelijk?
  • En wat is er nog meer mogelijk?
  • En wat is er nog meer mogelijk?

Ga net zo lang door tot er echt niks meer te bedenken is en ga dan samen na wat wel en niet reel haalbaar is voor je kind, voor jouw en je omgeving.

En soms is iets gewoon even zo. Jouw behoeftes komen dan simpelweg niet overeen met die van je kind en dat is ok.

Wil je samen aan de slag om met een positieve mind-set op te voeden dan is het VIP coachingstraject RELAXmam wellicht iets voor jou. Kijk dan vooral even op mijn website >>>