Geplaatst op

In drie stappen je kernwaarden ontdekken

In drie stappen je kernwaardes ontdekken | Grandeza Aroma

Als drukke, werkende moeder kan het zijn dat je op standje overleven staat. Hierdoor kun je ook verwijdert raken van je eigen normen en waarden. Je buffelt maar door en door. De glans is er wel een beetje af. Je weet niet meer zo goed wie JIJ eigenlijk bent en wat echt belangrijk voor je is. Tijd om in drie stappen jouw kernwaarden te ontdekken.

Stress, onrust en onduidelijkheid

Als je niet meer zo goed weet wat echt belangrijk voor je is, zul je in de opvoeding van je kinderen waarschijnlijk ook niet duidelijk zijn. Dit kan voor voor veel stress, onrust en onduidelijkheid in huis zorgen. Dit heeft impact op jou en ook op je kinderen, partner en de sfeer in huis.

Tijd om terug te gaan naar de basis en je kernwaarden te herontdekken. Wat vind jij echt belangrijk in jouw leven en in de opvoeding van je kinderen? Welke waardes zijn voor jou en voor je partner echt heel belangrijk en waar is ruimte voor een compromis?

Je hoeft het niet met alles eens te zijn met je partner. Het is prima als jij het oké vindt als ze nog een extra snoepje krijgen terwijl je partner dat niet goed gevonden had. Het is echter wel belangrijk dat jullie het eens zijn over de essentie van de opvoeding en jullie leven samen.

Je waarden zijn je innerlijke drijfveren

Je waarden bepalen ‘wat’ je belangrijk vindt en waarom je doet wat je doet! Ook bepalen ze waarom je iets niet doet. Ze bepalen waaraan jij je tijd besteedt en hoe je reageert op gebeurtenissen. Ze sturen je gedrag onbewust.

Jouw waarden zijn de zaken die jij het allerbelangrijkst vindt in je leven.

“Your beliefs become your thoughts,
Your thoughts become your words,
Your words become your actions,
Your actions become your habits,
Your habits become your values,
Your values become your destiny.”
Mahatma Gandhi

Wat zijn jouw kernwaarden?

Als je je waarden duidelijk hebt, zal het je helpen om te kiezen hoe je in bepaalde situaties wenst te reageren. Je waarden helder hebben brengt je stabiliteit, omdat je dan weet wat jij wil, op elk mogelijk moment. Als je je waarden kent heb je een duidelijk beeld van wie jij bent en maak je keuzes voor jezelf en je gezin die echt bij je passen.

Stap 1

Denk eens goed na over welke waarden nu echt belangrijk zijn voor jou? Is dat eerlijkheid, liefde, verbinding, vrijheid, verbondenheid. Kies 7 waardes uit en kijk daarna welke van de 5 het allerbelangrijkste voor je zijn.

Stap 2

We gaan nu naar een top 3 toewerken waarbij je de belangrijkste bovenaan zet. Vergelijk de waardes met elkaar net zolang totdat je een top 3 kan vormen.

Stap 3

Het belangrijk om te checken of jouw gekozen kernwaarden goed weergeven wie jij bent. Pak je top vijf-lijst erbij, en stel jezelf de volgende vragen:
• Wat betekend deze waarde voor jou?
• Is dat in iedere context gelijk?
• In hoeverre verandert dan de betekenis van de waarde?
• Ben ik trots op deze lijst van kernwaarden?
• Zouden mensen dicht bij mij, die me goed kennen, het eens zijn met deze top vijf?
• Heb ik het gevoel dat deze vijf kernwaarden mijn identiteit weerspiegelen?
• Zou ik mezelf ondersteunen in deze kernwaarden, wat er ook gebeurt?

Wil je toch nog iets veranderen? Dat is prima. Het kan zelfs zijn dat als je over een half jaar nog een keer terug kijkt en toch nog iets wilt veranderen.

Lijst mijn kernwaarden

Op zoek naar een lijst met kernwaarden en andere tips voor de zomer? Download dan mijn zomer e-book.