Geplaatst op

Herinneringen, krachtige hulpbronnen

Herinneringen

Vandaag ging ik na 26 jaar terug naar het van Maerlant Lyceum in Eindhoven. Het was daar Open Dag en Daan zit inmiddels al weer in groep 7. Tijd om ons voor te bereiden dus.

Gezonde spanning

We hebben al twee scholen bezocht de afgelopen weken, maar vandaag had ik een gezonde spanning in mijn lijf. Stiekem hoop ik dat Daan net zo onder de indruk is van het gebouw en het park en straks ook hier naar school gaat. Daar aangekomen lopen we samen, over de rode loper, de trap op bij de voordeur. Mijn man zegt, wacht even Wen. Foto momentje en ik slik even.

We gaan de deuren door. Cas en Daan zijn helemaal stil en Joost zegt:” wauw ik wist niet dat het zo mooi was hier binnen.” We worden welkom geheten door een aardige lerares. Ze vraagt of we een gids nodig hebben en Daan zegt:” nee hoor niet nodig, mama kent de weg.” Dus ik zeg met een brok in mijn keel:” Ja ik ken de weg, 26 jaar geleden deed ik hier eind-examen”

Teruggeworpen in de tijd

Bijna alles is nog hetzelfde. Dezelfde tekeningen op de muren, dezelfde lampen in de hal. De gymzaal met podium met rode zware gordijnen (waar ik me achter verstopte als we gingen voetballen), Muziek nog in hetzelfde lokaal, net zoals Biologie en Scheikunde. Het lokaal Nederlands van meneer Vughs is wel verplaatst en voor meneer Vughs is een aardige dame  in de plaats gekomen.

Ik heb mooie herinneringen aan deze school en wordt volledig terug geworpen in de tijd. Mijmerend hang ik over de reling kijkend naar de mensen die binnen komen, alleen de directeur die door de hal heen en weer ijsbeert met zijn handen op zijn rug ontbreekt.

Herinneringen

Een herinnering is een ervaring uit het verleden die in het geheugen is opgeslagen en die men zich voor de geest kan roepen zegt wikepedia.

Het zijn filmpjes die je kan oproepen en er horen emoties bij. Je hersenen construeren je herinneringen voortdurend. Ze worden onbewust aangepast en iedere keer als je je iets herinnert is de herinnering net even iets anders.

 

Herinneringen als hulpbron

In mijn coaching werken we met deze herinneringen. Ik gebruik krachtige hulpgevende herinneringen om minder fijne gedachtes en emoties te veranderen. We kijken naar een toekomstige situatie waar je je druk over maakt of een situatie in het verleden waar je last van hebt. Samen inventariseren we hoe je je daarbij voelt en belangrijker wat je nodig hebt om dit te veranderen.

Een mens heeft alle hulpbronnen die hij nodig heeft tot zijn beschikking, meestal zijn dit interne hulpbronnen. Gevoelens, emoties en gedachtes die je kunnen helpen. Je kunt namelijk niet weten dat je in een bepaalde situatie je vrolijk wilt voelen als je nog nooit vrolijk geweest bent. Zoals Bert tegen Ernie in Sesamstraat zei in een scene die zich in de pre-historie afspeelt:” Goh wat zou ik nou graag naar de radio luisteren, maar ja dat kan niet hé die is nog niet uitgevonden.”

Krachtig en hulpgevend

Mijn herinneringen aan het van Maerlant Lyceum in Eindhoven zijn krachtig. Het zorgt voor een gevoel van geborgenheid, vertrouwen, ontwikkeling en plezier. Of Daan hier ook naar school gaat……..

Waar hij ook terecht gaat komen. Ik hoop dat hij later, met net zulke mooie herinneringen, terug kan kijken op zijn middelbare schooltijd.

Loop jij ergens tegen aan waar je graag vanaf wilt en wil je graag ervaren hoe je je eigen kracht daarvoor kan inzetten, kijk dan even op https://www.grandeza-aroma.nl/