Geplaatst op

Grote schoonmaak in je huis en in je hoofd

Zoals de troep in je huis zich kan opstapelen, zo kan ook je hoofd vol raken. Mensen associëren de lente vaak met een grote voorjaarsschoonmaak. Een heel goed idee, maar waarom zou je stoppen bij je huis? Een grote schoonmaak in je hoofd is fijn om alle belemmerende overtuigingen op te ruimen.

Je hoofd opruimen

Een zoontje van een coachee doet dit dagelijks voordat hij naar bed gaat. Dan overdenkt hij de dag en ruimt alles in zijn hoofd netjes op. Alles wat niet fijn was stopt hij in een aparte kamer. Zo is zijn hoofd leeg voordat hij gaat slapen. Op de vraag waarom niet in de prullenbak is het wijze antwoord: “Het was niet fijn, daarom wil ik het niet vergeten. Ik wil erbij kunnen en ervan kunnen leren als het nodig is.”

Belemmerende overtuigingen

Ga eens bij jezelf na welke belemmerende overtuigingen/gedachtes jij hebt.

Wellicht is goedkeuring van anderen wel heel belangrijk voor je. Hierdoor laat je je leiden door wat anderen van je denken. Kritiek maakt je onzeker. Je probeert iedereen te vriend te houden. Jouw belemmerende overtuiging is dan: ‘ik moet door iedereen aardig gevonden worden’.

Vraag jezelf eens af of dat echt zo is. Iedereen, dus ook door de buurvrouw van de buurvrouw van je achternicht? En wanneer ben je dan aardig en wanneer niet? Of hoe zit het dan met aardig zijn voor jezelf? Wat je hier veel beter helpt is te denken: ‘ik ben een waardevol mens, wat anderen ook van mij denken’.

Of deze: ‘ik mag geen fouten maken’. Je moet presteren om je de moeite waard te kunnen voelen. Je steekt veel tijd en energie in het alles perfect doen. Je veroordeelt jezelf op basis van een fout. Je verwacht van anderen ook dat ze perfect zijn.

Wanneer is een fout een fout? Van wie mag je geen fouten maken? Wat gebeurt er als je wel een fout maakt? Wat jou hier helpt is om te denken: ‘van mijn fouten leer ik en hierdoor kan ik me ontwikkelen’.

Zelfbescherming

De positieve intentie achter bijna alle belemmerende overtuigingen is zelfbescherming en het voorkomen van afwijzing, verdriet en/of teleurstelling. Zelfbescherming is prima, zolang het je niet belemmert te doen wat je eigenlijk zou willen doen.

De grote schoonmaak

Een grote schoonmaak houden in huis helpt om je hoofd leeg te maken. Je krijgt ruimte in je huis en in je hoofd. Bovendien stimuleert bewegen je gelukshormonen en neurotransmitters, zoals serotonine en endorfine. Serotonine zorgt ervoor dat je je beter voelt, het helpt je impulsen te beheersen en het zorgt ervoor dat je beter slaapt. Het helpt bovendien om het stresshormoon cortisol te neutraliseren. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en het zorgt ervoor dat je je gelukkiger en soms zelfs een tikkeltje euforisch voelt.

Download mijn gratis e-book

Een grote schoonmaak houden is dus een win-win: schoon huis, leeg hoofd en een goed gevoel. De lente is hét moment voor een grote schoonmaak, zowel in huis als in je hoofd. In mijn gratis e-book besteed ik aandacht aan beide. Vraag het nu aan.

Werken aan het oplossen van jouw belemmerende overtuigingen

Wil jij als moeder graag samen met mij werken aan het oplossen van jouw belemmerende overtuigingen? Neem dan contact met mij op voor een coaching.