Geplaatst op

Etherische oliën voor iedere dag

Vraag je je af hoe je die gekke kleine flesjes dan ieder dag gebruikt, lees dan vooral even verder. Het is wel belangrijk dat je de juiste etherische olie gebruikt

Heb jij dat ook wel eens? Dat je een bepaalde geur ruikt en dat je dan direct terug bent bij een gebeurtenis in het verleden?

De ex van mijn oom

Ik stond laatst met een vrouw te praten met een hele typische parfum. Ze had zich netjes voorgesteld en we stonden even te kletsen. Ik kon haar niet plaatsten, maar iets kwam me zo bekend voor. En ineens wist ik het. Dat was de ex vriendin van mijn oom 30 jaar geleden. Bizar. Niet haar gezicht, niet haar naam, maar die parfum bracht me de herinnering.

Direct bij je gevoel

De hele dag door ruiken we allerlei verschillende geuren en iedere geur vertelt ons een eigen verhaal: sommige verfrissen ons, andere ontspannen. De ene geur maakt ons blij, een ander luchtje vinden we stinken. Geuren brengen ons direct bij ons gevoel. Dat betekend dat je ze ook actief kan inzetten om een fijne of ontspannende sfeer te creëren.

Zonde, die gekke flesjes in een lade

Wellicht heb je ze al wel eens gezien in de natuurvoedingswinkel die gekke kleine flesjes met etherische oliën.  Misschien heb je ze zelfs al wel eens gebruikt thuis in zo’n brandertje met een kaarsje er onder. Zo ben ik ook begonnen. Kaarsje aan, beetje water met wat druppels olie en tada een heerlijk geurend huis. Vaak kwam ik er dan een paar uur later achter dat het water en de olie helemaal verdampt en ingebrand waren en de heerlijke geur toch iets minder goed rook. En dan belande zo’n flesje etherische olie weer ergens in een lade. Zonde!

Etherische olie voor iedere dag

Tegenwoordig gebruik ik de oliën iedere dag. Ik vindt het fijn als de sfeer in huis goed is. Ik zorg graag goed voor mezelf, mijn man en de kids. En als hardwerkende moeder vind ik dat ik mezelf ook best mag verwennen.

Vraag je je af hoe je die gekke kleine flesjes dan ieder dag gebruikt, lees dan vooral even verder. Het is wel belangrijk dat je de juiste etherische olie gebruikt. Ik gebruik de oliën van Young Living. En niet voor niets. De oliën van Young Living zijn 100% zuivere essentiële oliën met een therapeutische werking. Geen extra toevoegingen, puur natuur.

Aromatisch gebruik

Onderzoek heeft uitgewezen dat het effect van geuren op reukzin een enorme invloed kan hebben op onze hersenen. Vooral ons limbische systeem, de regelaar van onze emoties is erg gevoelig voor geur.

Het gebruik van geur komt uit het Duitse aromatherapie model. Hierbij ligt de focus op inhalatie van etherische oliën. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je een druppel in je hand doen een kommetje maken en de geur van de olie diep inademen. Je kunt een olie rollertje maken en deze op je polsen rollen.

Wil je je huis lekker laten ruiken en een fijne sfeer creëren dan is een diffuser heel handig. Een oliebrandertje is niet zo’n goed idee. Je huis gaat hier wel lekker van ruiken maar door de hitte raakt de etherische olie zijn heilzame werking kwijt. En als je net als ik niet goed oplet brand de olie uiteindelijk aan en komen er zelfs giftige stoffen vrij.

Een goede diffuser zet koud water om in een verneveling door middel van hoge frequente trillingen. De moleculen van de etherische olie blijven dan in tact en de oliën kunnen hun therapeutische werking doen.

Grandeza ariaGrandeza Dewdrop Diffuser

Via de huid

Heb je wel eens een ontspannende massage gehad? Grote kans dat hierbij etherische oliën werden gebruikt. Als ze goede etherische oliën gebruikten dan heb je de heilzame werking van etherische oliën mogen ervaren. Binnen 2 minuten zit etherische olie in je bloedbaan en binnen 20 minuten heeft elke cel in het lichaam de etherische olie opgenomen

Het gebruik van etherische oliën op het lichaam komt uit het Engelse aromatherapie model. Hierbij wordt etherische olie opgelost in een plantaardige olie om het lichaam te masseren met als doel ontspanning en stress vermindering. Je kunt de verdunde olie ook rechtstreeks aanbrengen op de plek waar je last hebt, op het corresponderende voetreflex-punt op je voeten of op de chakra’s.Grandeza voetjes

Inname

Veel water drinken is goed voor je gezondheid. Soms is afwisseling hierin wel fijn. Een paar druppels etherische olie in je water geeft een welkome afwisseling en is ook nog goed voor je lichaam.

Het Franse model van de aromatherapie schrijft inname van etherische oliën voor. Denk hierbij aan een paar druppels etherische olie toegevoegd aan water, honing, gemend met een beetje plantaardige olie, op een stukje brood of in een capsule.

Let op

Ga niet zelf experimenteren met het innemen van etherische olie als je geen ervaring hebt.

Etherische olie is zeer geconcentreerd en heeft een sterke werking op ons lichaam. Neem alleen olie in als je 100% zeker weet dat je hele zuiver olie hebt en deze is goedgekeurd voor inname door de FDA zoals de Plus lijn van Young Living, te herkennen aan het witte label.

Niet alle oliën worden aanbevolen voor inname. Op elk label van de verschillende oliën wordt aangegeven wat de aanbevolen toepassingen zijn en wat de verdunningsverhouding is. Zorg er daarom voor dat je deze informatie zorgvuldig leest voordat je een olie gebruikt!

Meer weten?

Wil je meer lezen over etherische oliën download dan mijn E-book alles wat je moet weten over etherische oliën.

Vind je het leuk om onder begeleiding aan de slag te gaan met etherische oliën schrijf je dan in voor de basisworkshop. Liever zelf aan de slag dat kan met een superleuke online basis cursus aromatherapie.