Geplaatst op

Coronavirus, de wereld heeft griep en wil een pauze

coronavirus

Er gebeurt iets wat we als mensheid niet kunnen overzien. Er is een Pandemie (het coronavirus) uitgebroken. Het is alsof de wereld griep heeft en een pauze wil om te werken aan zijn eigen immuunsysteem.

Meer dan de helft van de Nederlanders krijgt het coronavirus

Jaap van Dissel van het RIVM houdt er rekening mee dat de helft van de Nederlandse bevolking de komende jaren het coronavirus krijgt. “Dat gebeurt niet in een paar maanden, maar we zitten nu wereldwijd in een pandemie”, aldus Van Dissel. “Het virus zal bij ons blijven, we zullen dit als maatschappij moeten doormaken.” “Het is de natuur die zich hier roert.” En die laat zich volgens hem niet altijd controleren door de mens.

Angst en Onzekerheid

Er heerst angst en onzekerheid. Er zijn veel vragen zonder concrete antwoorden. Het dagelijkse leven is verstoord. Mensen blijven thuis, de straten zijn leeg. Dit is groots.

De functie van angst is om je te beschermen,  het zorgt ervoor dat je alert bent. Als angst omslaat naar paniek dan helpt het je niet, dan gaan we hamsteren rijst en bonen en vooral veel WC papier kopen. Het is ok om bang te zijn, maar blijf kalm en neem je verantwoordelijkheid.

Zoals Brene brown zegt:” try to be scared without being scary” Houdt je aan de voorschriften en denk goed na voordat je iets doet.

Ben ook duidelijk naar je kinderen. Je hoeft hun angst niet weg te nemen, vertel ze eerlijk wat er gaande is. ​​​​Het is wat het is, we weten het niet precies, wat we wel weten is dat het vooral de ouderen en zieke mensen zijn die nu kwetsbaar zijn en ziek worden.

Veiligheid

De enige weg naar veiligheid voor onszelf en de mensen van wie we houden is nadenken over onze keuzes en rekening houden met elkaar. Er bestaat niet zoiets als ‘individueel risico’ of ‘individueel welzijn’.  Dit is de ultieme herinnering dat we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We hebben saamhorigheid en solidariteit nodig en zullen dit avontuur samen uitzitten. We hebben daarin geen keus. Hoe je hiermee om gaat is wel aan jou. Jouw keuzes beïnvloeden nu alles en iedereen om je heen.

PauzeNeem even pauze

Neem net als de aarde even pauze. Sta stil bij het leven, doe even een stapje terug, zorg goed voor jezelf en je naasten. Ga vroeg naar bed, maak een lekkere maaltijd, waai uit in de bossen, lees eindelijk dat boek wat in de kast ligt, speel een gezelschapsspelletje. Geniet van elkaar en de rust en ruimte die onze tijdelijke beperkingen ons bieden.

 

 

Wees je bewust dat jij bepaalt wat je in het NU doet en NU is alles wat er is. Gisteren is geweest en morgen komt nog.

Kies voor kalmte, rust en vertrouwen.

Lukt dat nu even niet en kun je daarbij wat hulp gebruiken, neem dan even contact met me op dan kijken we samen hoe ik je kan helpen.