Geplaatst op

Controle over je gedrag en emoties

Controle over je gedrag en emoties | Grandeza Aroma

Moeders reageren vaak instinctief op hun kinderen en de situaties om ons heen. Als onze kinderen verdrietig zijn willen we ze troosten, want zo hebben we dat geleerd. Als we samen met de kinderen in de winkelstraat lopen en ze rennen, schreeuwen en springen manen we ze tot stilte. Nog voordat je er erg in hebt zeg je ‘sssst, jongens doe eens een beetje rustig’. Je moet tenslotte rekening houden met de mensen om je heen.

Ons onbewuste

We denken dat we bewust reageren op onze kinderen. Toch handelen we vrijwel altijd onbewust, en speelt al ons leren, gedrag en verandering zich voor 99,99999% op onbewust niveau af.

Via je zintuigen komen allerlei ‘prikkels’ binnen. We verwerken allemaal zo’n 11,2 miljoen bits aan informatie per seconde. Omgerekend zijn dat 2 dikke boeken aan informatie die je binnenkrijg per seconde. Dat is aardig wat informatie. Zouden we dit allemaal bewust waarnemen dan worden we knettergek.

We krijgen dus veel meer informatie over de buitenwereld binnen dan we bewust kunnen opnemen. We reageren ook op die onbewuste waarnemingen.

Je brein filtert voor jou

Alle prikkels die we binnen krijgen  worden doorgegeven aan de hersenen. Die gaan ermee aan de slag. Alle prikkels gaan door jouw waarnemingsfilters, normen en waarden en je eerdere ervaringen. Dit zorgt uiteindelijk voor een interne voorstelling en deze beïnvloedt je stemming, je houding en uiteindelijk jouw reactie.

Dit complexe filterproces in je hoofd maakt dat jij een gebeurtenis waarneemt op jouw manier. En deze is uniek. Er is helemaal niemand die een bepaalde gebeurtenis op exact dezelfde manier zal ervaren als jij simpelweg omdat jouw filters, die bepalen hoe een gebeurtenis bij jou binnenkomt, afwijken van die van de ander. Je hebt nou eenmaal niet allemaal dezelfde normen en waarden, ervaringen en hetzelfde verleden.

Betekenis aan een gebeurtenis

Gebeurtenissen krijgen betekenis door de overtuigingen die je hebt. Je overtuigingen bepalen hoe je filtert. Wat we doen bevestigt waarin we geloven. Wat we niet geloven zien, horen of voelen we niet. En wat er niet in past wordt gewoon vervormd zodat het wél past binnen onze overtuigingen. Als we iets geloven doen we dus alsof het waar is.

Als je kind verdriet heeft hoef je hem niet te troosten. Hiermee ontneem je hem het recht op zijn verdriet. Wat als je er eens gewoon voor hem bent en zijn verdriet de ruimte geeft? Je zult zien dat hij zich gezien en gehoord voelt en waarschijnlijk is het verdriet ook sneller over.

Jouw rennende schreeuwende en springende kinderen hebben waarschijnlijk gewoon lol en genieten van het moment. Doen ze er iemand kwaad mee? Zou je er ook van kunnen genieten? Of wellicht zelfs gewoon mee kunnen doen?

Het is maar hoe je ernaar kijkt.

We kunnen onze overtuigingen kiezen

Als je gedrag en daarbij behorende emoties wilt veranderen of verbeteren is het zinvol om te onderzoeken welke overtuigingen je hebt. Je kunt een overtuiging die je beperkt, loslaten en een nieuwe overtuiging kiezen die jou helpt en ondersteunt om een fijne en relaxte moeder te zijn.

Welke overtuigingen heb jij die je niet verder helpen? Hoe zou het zijn als je die zou kunnen loslaten? Kom je er niet helemaal uit of doe je het graag samen, neem dan eens contact met me op voor een coaching.