Geplaatst op

5 voorwaarden voor het stellen van een haalbaar doel

5 voorwaarden voor het stellen van een haalbaar doel | Grandeza Aroma

De laatste maanden is de wereld om ons heen veranderd en wij veranderen daarin mee. Wij als moeders worden ons weer bewust van wat echt belangrijk voor ons is en richten ons leven opnieuw in. We zijn meer thuis en er is meer tijd voor elkaar. In het ene gezin zijn de afgelopen maanden een fijne adempauze geweest, in het andere gezin was het flink aanpoten. In beide gevallen is het goed om daar even bij stil te staan en tijd te nemen voor jezelf. Wat wil jij nu echt voor jou en voor je gezin? Ik geef jou vijf voorwaarden voor het stellen van een haalbaar doel.

Vond jij als moeder die rust van de afgelopen maanden wel fijn? Wat is er dan voor nodig om deze rust te integreren in jouw leven? Hoe ziet jouw leven er dan uit?  Misschien waren de afgelopen maanden wel veel te druk voor jou met de kinderen thuis en mag er echt iets veranderen in jullie gezin.

Veel moeders hebben het druk en houden heel veel ballen in de lucht. De afgelopen maanden waarschijnlijk nog meer dan daarvoor. Hoe zou het zijn als er meer rust en balans is in jouw leven, meer evenwicht? Meer tijd voor jou en jouw verlangens? Het helpt als je precies weet hoe je wilt dat je leven er uit ziet. Alleen dan kun je de juiste keuzes maken en zul je resultaat zien.

Verlangens omzetten in beelden

Met een vision board kun je jouw  verlangens omzetten in beelden.  Een vision board wordt ook wel een droombord genoemd. En dat is niet zo gek, want een vision board geeft jouw toekomstvisie, jouw doelen en het leven dat jij wilt leiden weer. Jouw verlangens geven jou een doel en een doel geeft richting aan de acties die je wilt ondernemen en die acties vergroten de kans dat jij het gewenste resultaat behaalt. Denk eens aan de volgende vragen:

 • Wat wil je nog graag veranderen in jouw leven zoals het nu is? Het levenswiel kan jou hierbij helpen.
 • Wat heb jij de afgelopen periode al anders gedaan?
 • Wat werkt voor jou wel en wat niet?
 • Wat wil je graag blijvend anders doen?

Om dat te realiseren heb je een concreet doel en een plan nodig. Een plan om daar te komen waar jij wilt zijn. Een haalbaar en realistisch plan.

1 Zorg ervoor dat jouw doel positief geformuleerd is

Richt je hierbij op het eindresultaat. Dus wat wil je wel in plaats van wat wil je niet. Stel, je wil dat je rustig blijft en niet meer staat te schreeuwen als jouw kinderen het hele huis op zijn kop zetten. Je kunt dan als doel hebben NIET meer boos worden. Alleen gaat dit doel jou niet helpen, omdat je je hiermee richt op wat je NIET wilt. En je brein kan het woordje NIET gewoon NIET verwerken.

Een beter geformuleerd doel is: ik ga voortaan tot tien tellen en zachtjes praten als ik boos word.

2 Visualiseer jouw doel

Vorm zelf een beeld van jouw doel. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

 • Wat is rust en balans voor mij?
 • Hoe voel ik me als ik rust en balans in mijn leven heb?
 • Hoe ziet dat eruit?
 • Wat doe ik dan?
 • Wie zijn er bij mij?
 • Waar ben ik?
 • Waarom wil ik rust en balans?

3 Ecologisch verantwoord

Dat wil zeggen dat je nadenkt over het gevolg voor jezelf en je omgeving als je jouw doel bereikt. Wat gaan andere mensen hiervan vinden en wat vind je zelf hiervan? Wanneer je merkt dat iets niet werkt, probeer dan iets anders. Want als je doet wat je altijd gedaan hebt, zul je krijgen wat je altijd gekregen hebt.

4 Binnen jouw eigen vermogen

Kun je het doel dat je gesteld hebt zelf realiseren? En heb je hier zelf de controle over? Als dat niet zo is kun je jouw doel beter bijstellen. Een doel dat niet haalbaar is of waarbij je afhankelijk bent van anderen is geen doel.

5 Wees specifiek

Maak je doel specifiek. Hoe concreter hoe beter.

Heel veel succes met het stellen van je doelen.

Coach voor moeders

Wil jij als moeder graag samen met mij werken aan het bepalen én het behalen van jouw doelen? Neem dan contact met mij op voor een coaching.